Me Me

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Petollinen sosiaalinen syöminen

Paino oli viime viikolla jonakin hirvittävänä aamuna 100.1 kg - siis enemmän. En muista milloin viimeksi olisin ollut kolminumeroisissa luvuissa. Siitä on nyt useampi päivä, enkä ole sen jälkeen muistanut enkä kaiketi uskaltanutkaan käydä vaa'alla, koska olen syönyt ihan liikaa karkkia viikonlopun aikana nähdessäni kavereita. Muutama päivä sujui ihan hyvin ilman herkkuja, mutta nyt on taas useamman päivän putki päällä, ja huomennakin saadaan meille vieras, jota en vuosiin ole nähnyt. Selityksiä riittää, mutta on se niin pirun vaikeaa. En tiedä miten muilla, mutta sosiaalinen syöminen on ehdottomasti yksi isoimmista haasteistani.

Enkä tarkoita niitä satunnaisia sukulaisten kahvipöytiä, jotka tuntuvat olevan monille laihduttajille ongelma - enkä muutenkaan ole tätä oikein koskaan ymmärtänyt. Eihän laihdutus kaadu siihen, että syö välillä yhden pullan. Sen sijaan se kyllä voi kaatua siihen, jos näkee aktiivisesti ystäviään leffassa, kahviloissa tai kotona sillä mentaliteetilla, että pitäisi lähes aina olla jotain makeaa tarjottavaa (jota usein jää yli) - ja näin juuri omalla kohdallani on, varsinkin nyt lomalla kun on oikeasti aikaa. Viikon sisään olen käynyt kerran kahvilla, kerran elokuvissa, yhtenä iltana istuimme iltaa ennen baariinlähtöä, toisena näimme kaveria muuten vain ja kolmantena meillä oli saunailta. Ja jokaisena jotain naposteltavaa, enemmän tai vähemmän. Nnnnnnngh.

En yleisesti ottaen kehtaa, enkä oikeastaan haluakaan ("kun muutkin saavat") kieltäytyä herkuista silloin kun niitä on tarjolla, tai jos itse tarjoan niitä muille. Pitäisi varmaan oikeasti vähentää (vaikka en siis kerralla tarjoilekaan vieraille kuin yhtä, korkeintaan kahta laatua mitähyvänsä) - en usko, että kukaan tulee meille tosiasiassa syömään, vaan viettämään aikaa. Lapsuudesta on kuitenkin iskostunut päähän ajatus vieraiden passaamisesta, ja koska haluan aina panostaa ja tehdä parhaani, on vaikea päästää irti pinttyneestä tavasta. Mitä jos meillä ei olisikaan mitään herkkuja, kun tulee vieraita? No, en tiedä, mutta maailma tuskin pysähtyisi siihen paikkaan.

Näillä pohdinnoilla kuitenkin kohti tätä viikkoa, ja kiitos ihanista kommenteista, joita sain edelliseen postaukseen - vastaan niihin kyllä! :)

12 kommenttia:

  1. Hei!

    Tiedan taysin nuo fiilikset, itsellani on nyt menossa elamantaparemontti ja minun pitaa kieltaytya totaalisesti kaikista herkuista, koska jos syon edes vahasen niin koko homma lahtee lapasesta erittain helposti. Nykyisella tyopaikallani on tapana, etta keittiossa on melkein joka viikko jotain herkkua (kakkua, keksia, donitsia yms) ja sitten monitoimikoneen vieressa on karkkikulma eli ihmiset tuovat sinne aina valilla karkkia ihan muuten vain. Ei hyva juttu laihduttamisen kannalta. Olen niin monta kertaa kieltaytynyt kaikesta herkusta niin nyt pikkuhiljaa alkaa olla helpompaa.

    Oletko kokeillut theda raakaruoka herkkuja? En siis itse ole niita kokeillut, monta kertaa on tehnyt mieli kokeilla, mutta ei ole ollut aikaa. Kohti uuden viikon seikkailuja vain! Kylla se paremmin lahtee sujumaan.

    -Ella

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitin blogiini juuri postauksen, jossa mietin sokerikoukusta irtaantumista, itsellä myös monesti on ongelmana illanvietosta lähtenyt putki, jota ei vaan saa katkaistua...

    VastaaPoista
  4. Tee vähemmän tarjottavia, pakkaa loput vieraiden matkaan, pakasta, heitä pois. Vaihtoehtoja on. Nyt ne tekosyyt narikkaan :)

    VastaaPoista
  5. Tee vähemmän tarjottavia, pakkaa loput vieraiden matkaan, pakasta, heitä pois. Vaihtoehtoja on. Nyt ne tekosyyt narikkaan :)

    VastaaPoista
  6. Tee vähemmän tarjottavia, pakkaa loput vieraiden matkaan, pakasta, heitä pois. Vaihtoehtoja on. Nyt ne tekosyyt narikkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa, tosin kuten sanoin, harvemmin teen mitenkään yltäkylläisesti herkkuja - ja meillä yleensä käy sellaisia vieraita, jotka eivät voi tai halua ottaa mitään mukaan. :D Pakkasessa meillä ei pysy mikään. Ainoa vaihtoehto olisi heittää pois, joka taas sotii omaa mentaliteettia vastaan - mutta täytyy varmaan oikeasti alkaa harjoittaa tätä.

      Poista
    2. Ja mun puhelin taas painotti asiaa oikein useammalla viestillä :D tiedän muuten tunteen, tarjottavien tai ruoan yleensä poisheittäminen... hyvin hankalaa! Liekö kotikasvatus vai mitä. Mutta viimeaikoina jos joudun sen valinnan eteen et syönkö kaiken itse vai heitänkö pois, niin roskiin menee. Sijoitan sillä itseeni.

      Poista
    3. Ja mun puhelin taas painotti asiaa oikein useammalla viestillä :D tiedän muuten tunteen, tarjottavien tai ruoan yleensä poisheittäminen... hyvin hankalaa! Liekö kotikasvatus vai mitä. Mutta viimeaikoina jos joudun sen valinnan eteen et syönkö kaiken itse vai heitänkö pois, niin roskiin menee. Sijoitan sillä itseeni.

      Poista
    4. Ja mun puhelin taas painotti asiaa oikein useammalla viestillä :D tiedän muuten tunteen, tarjottavien tai ruoan yleensä poisheittäminen... hyvin hankalaa! Liekö kotikasvatus vai mitä. Mutta viimeaikoina jos joudun sen valinnan eteen et syönkö kaiken itse vai heitänkö pois, niin roskiin menee. Sijoitan sillä itseeni.

      Poista
    5. Ja mun puhelin taas painotti asiaa oikein useammalla viestillä :D tiedän muuten tunteen, tarjottavien tai ruoan yleensä poisheittäminen... hyvin hankalaa! Liekö kotikasvatus vai mitä. Mutta viimeaikoina jos joudun sen valinnan eteen et syönkö kaiken itse vai heitänkö pois, niin roskiin menee. Sijoitan sillä itseeni.

      Poista

Kiitos asiallisista kommenteista!