Me Me

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Ruokaherätys

Se on pyöreä, söpö, pieni ja sievä. Terveellinenkin. Ja halpa!

Varhaiskaali. Uusi ystäväni.

Valitsin kaupassa summamutikassa varhaiskaalin ja ajattelin tulla kotiin googlaamaan hyviä ohjeita ilman minkäänlaista kokemusta kaalin käsittelystä. Hätätapauksessa olisin varmaan vain seuraavat kaksi viikkoa raastanut kaalia jokaiseen salaattiin ja ruokaan. No, ei tarvinnut kauaa googlailla kun päädyin ihan siihen perinteiseen - nimittäin kaalilaatikkoon, josta en edes tiennyt pitäväni ennen eilistä. Ei kun uudestaan kauppaan ostamaan lisää kaalia ja jauhelihaa, soitto äidille, "miten mun pitää tää kaali keittää?" ja loput ohjeen mukaan. Sörssöt uuniin, pöytää kattamaan ja odottamaan tyttöystävää töistä kotiin.

"Mulla on sulle ruoka uunissa!"
- "Ooh, mitä teit?"
"Kaalilaatikkoa!"
- "...oikeasti?"

Ja se ilme. Se oli kyllä niin näkemisenarvoinen - armas rakkaani kun ei noista kaaliruoista niin perusta kaalikääryleitä lukuun ottamatta. Loppuen lopuksi tykkäsimme molemmat, joskin minä ilmeisen enemmän kuin tyttöystävä. Tosin, nyt on vain yksi ongelma...

Turvottaa. Voi luoja. Jo herätessä maha oli ihan pallo ja siihen sattui, eikä tämä tunnu laskevan ollenkaan. Enpä tullut ajatelleeksi, että kaali turvottaa, vaikka söin ihan normiannoksen. Hirveän epämukavaa, yyh. Mutta tässä teillekin minun versioni kaalilaatikosta (muokkailin hieman ohjetta, jonka löysin), mikäli haluatte päästä samanlaiseen olotilaan kanssani:

Kuvan varhaiskaali ei liity tapaukseen. Kuva: kasvikset.fi

Varhaiskaalilaatikko:

n. 1,5 kg varhaiskaalia
400 g jauhelihaa
1,5 dl riisiä
2 dl ruokakermaa (4% käytin)
1 valkosipulinkynsi
suolaa ja pippuria
lihaliemikuutio
tummaa siirappia

Suikaloin kaalit ja keitin muutaman minuutin ajan kattilassa, kunnes vähän pehmenivät. Kypsensin riisin kera lihaliemikuution. Kuullotin valkosipulin, heitin jauhelihan ja mausteet perään. Sitten kasasin laatikon periaatteella kaali - jauhelihariisi - kaali, kaadoin ruokakermat sekaan ja laitoin perään vielä siirappia. Paistoin n. 1,5h 175-200 C asteessa.

1 kommentti:

  1. Nam, kaalilaatikkoa! :) Itse teen sitä silloin tällöin ja kyllä maistuu. Ei kyllä aiheuta mulle kaali turvotusta, outoa....

    VastaaPoista

Kiitos asiallisista kommenteista!