Me Me

lauantai 21. helmikuuta 2015

Laihdutusta vai painonhallintaa?

Vaikka te blogini ihanat lukijat ette välttämättä kiinnitä mitään huomiota sanavalintoihini puhuessani pyrkimyksestäni pudottaa painoa, niin teen sitä kuitenkin itse, ja kirjoittelenkin nyt vähän ajatuksia sen asian tiimoilta. Välillä käytän laihduttamista, hyvin harvoin projektia - useimmiten taas painonhallintaa, ja ihan tietoisesti. Mielestäni se kuvaa omia tavoitteitani parhaiten.

Minulle painonhallinta ei tarkoita pelkästään sitä, että pysyisi vaikkapa samassa painossa - eihän tässä siihen pyritä. Painonhallinta on kuitenkin pehmeämpi ja ainakin omiin korviini paljon lopullisempi termi kuin laihdutus, ja sisältää yhtälailla sen varsinaisen painon pudottamisen kuin tavoitepainossa pysymisenkin. Tulen varmaan koko elämäni harjoittamaan painonhallintaa, mutta laihdutuksen on tarkoitus loppua. Ja haluan jo nyt tässä vaiheessa sisäistää sen, etten pelkästään yritä laihduttaa, sillä painonhallinta on ainakin omalla kohdallani hyvin suurissa määrin psyykkistä.

weheartit: Weight Loss Tips

Yllä oleva kuva kuvaa mun mielestä hyvin mitä tahansa matkaa jonkin tavoitteen saamiseksi, mutta myös painonhallintaa. Itselläni se on juuri tuota: asiat täytyy tehdä uudestaan ja uudestaan. Täytyy välillä myös epäonnistua, että huomaisi sen, missä on mennyt vikaan - virheistä oppii ja niinhän ne korjataan. Se suurin kompastuskiveni on edelleen makeiden herkuttelu, enkä tietenkään väitä, että pitäisi välillä mättää monta päivää karkkia naamaan, jotta siitä voisi edellä mainitun perusteella "oppia" jotain. Mutta väitän, että jos olisin samantien vain lakannut syömästä herkkuja kuin seinään, en olisi oppinut itsestäni ja tavoistani näin paljon, ja olisin varmaan pudonnut vain kovempaa aina silloin kun olisin sortunut herkkuputkiin. Olen ollut nyt nätisti kaksi päivää ilman karkkia tai leivonnaisia, vaikka eilen ostinkin meille yhteiseksi irtokarkkipussin. Se jäi kuitenkin syömättä - tosin täytyy myöntää, ettei syynä ollut suinkaan superhyvä itsekuri vaan pikemminkin illasta tullut huono olo. :D Aikaisemmin olisin varmaan pistellyt karkit naamaani siitäkin huolimatta, etenkin koska olin taas virittäytynyt lohtusyömistilaani.

Tervetuloa taas kahdelle uudelle lukijalle! On niin mahtavaa tietää, että joku lueskelee selostuksiani. Pahoittelut myös siitä, jos kommentteihin vastaaminen välillä ottaa oman aikansa, mutta pyrin kyllä aina noteeraamaan kaikkien viestit - jos en, niin kyseessä on puhtaasti vahinko. Hyvää viikonloppua! :) 

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus, aikalailla samaan tapaan ajattelen itsekin. Laihdutus on jotain väliaikaista ja usein siihen myös yhdistetään negatiivisia mielikuvia. Vielä jos siihen liitetään sana kuuri, niin sitten mennään jo pitkälle metikön puolelle. Painonhallintaa, sitä tässä tavoitellaan. Hallinta sanana on muutenkin sellainen kannustava, antaa "laihduttajalle" tunteen siitä että oikeasti on itse hallinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - varsinkin se negatiivisuus joka laihduttamiseen/laihduttajaan sanana yhdistyy tökkii mua itseäni. Sen takia edes harvoin sanon kenellekään "oikeassa elämässä", että laihdutan. Jos puhun asiasta ollenkaan niin sanon vain, että yritän pudottaa painoa. Jotenkin neutraalimpi ja kivempi ilmaisu. :) Kiitos kommentista!

      Poista

Kiitos asiallisista kommenteista!