Me Me

torstai 8. tammikuuta 2015

Aktiivisuusranneke

Okei, ajattelin kirjoittaa tästä aiheesta vasta päivän tai parin päästä kun olisi kerrottavana olisi jotain konkreettisempaa, mutta en millään malta! Ennen uutta vuotta tilasin itselleni jotakin painonhallinnan tueksi ja etenkin liikunnan tuomiseksi omaan elämään. Viimeisimmässä työharjoittelupaikassani kuulin siitä paljon hyvää yhdeltä hoitajalta, ja vaikka ensin kuvittelin ettei sellainen sovi kuin aktiiviharrastajalle niin tulin siihen tulokseen, että tavallinen painonpudottaja saattaa hyötyä ja motivoitua siitä jopa enemmän. Ja rehellisesti sanottuna muutama viikko aikaisemmin en ollut kuullutkaan tällaisesta. Kyseinen pikkuvekotin on Fitbit Flex, joka on koristanut rannettani vasta alle vuorokauden, mutta johon olen jo ehdottomasti kiintynyt.

Olen puhunut paljon siitä miten liikunnan aloittaminen on aina ollut mulle vaikeaa. Ennen aloitin liian raskaasti ja väsyin nopeasti, ja liikunta tuntui siksi epämiellyttävältä eikä kokeilemani jutut koskaan kestäneet pitkään. Nyt kun olen yrittänyt omaksua rauhallisemman tahdin niin turhaudun omiin ajatuksiini siitä, ettei siitä ole mitään hyötyä. Edestakaisin veivaamista on jatkunut ja jatkunut, enkä viime aikoina ole edes yrittänyt. Mutta nyt kun kuvioihin on astunut aktiivisuusranneke niin toivon saavani kaipaamaani lisämotivaatiota sekä kuvan nykyisistä tottumuksistani - ja olen ihan innoissani siitä, että laitteen avulla voi seurata omaa edistymistään ilman, että välttämättä itse kirjaa mitään ylös.


Selatessani eri nettikauppoja huomasin ensinnäkin isot vaihteluvälit Fitbit Flexin hinnoissa (vrt. 79€ ja 100€) plus miljoona muuta aktiivisuusranneketta. Tähän päädyin luettuani pari arvostelua ja miettiessäni omia mieltymyksiäni. En halunnut ranneketta joka kajauttaa ilmoille jonkin fanfaarin saavuttaessani tavoitteeni enkä sykettä mittaavaa ranneketta, koska sellaisen kanssa olisin ajautunut hermoromahdukseen alta aikayksikön tuijottaessani ainoastaan pulssiani. Fitbit Flex käy myös oman Lumiani kanssa, ehdoton plussa.

Ranneke saapui siis eilen ja iskin sen ranteeseeni joskus kuuden aikaan illalla. Tämä yksilö mittaa askeleet, päivän aikana kuljetun matkan, unen pituuden ja heräilyt, hyvin aktiiviset minuutit ja päivän kokonaiskalorinkulutuksen perustuen painoon ja aktiivisuuteen. En ole vielä ehtinyt sen tarkemmin miettiä kuinka paikkansa pitävä tuo kalorinkulutus on, mutta varmaan yhtä suuntaa antava kuin mitkä tahansa muutkin mittarit - eikä sillä sinänsä ole väliä, kun en kaloreita tuijota. Älypuhelimen tai tietokoneen kautta voi myös pitää ruokapäiväkirjaa, tehdä oman ruokasuunnitelman, merkitä juomansa nesteet ja treenit sekä seurata painoa ja asettaa tavoitteita. Paljon ominaisuuksia, joita en ole vielä ehtinyt testata!


Eilisen askeleet ovat varmaan ihan realistiset, sillä kävimme vielä iltasella kirjastossa ja luin, että 2 000 askelta on noin puolitoista kilometriä. Yllätyin siitä, että reipas kävely lasketaan hyvin aktiivisiksi minuuteiksi, joita pitäisi tulla esim. juoksemisesta - toisaalta hyvin aktiivinen on suhteellinen käsite.

Unesta oli kiva saada lisää informaatiota vaikka huomasin, että tietokoneella näkyi vielä enemmän tavaraa kuin applikaatiossa. Sen mukaan uneni laatu/hyöty oli 93% ja kaiken kaikkiaan olin sängyssä hereillä yön aikana yhteensä 41 minuuttia. Enkä myöskään ymmärrä miten tulkita sitä, että applikaation mukaan olen herännyt nolla kertaa, mutta tietokoneella näkyy useampi ajanjakso niin aamuyöstä kuin aamusta kun olen hereillä? Uskoisin unijuttujeni muuten olevan melko todenmukaisia, sillä olen tosi levoton nukkuja - toisaalta en niin levoton, että olisin yöllä käppäillyt ja aamulla vastaheränneenä ennen sängystä nousua ottanut jo 300 askelta. Todennäköisesti olen heilutellut käsiäni aika aktiivisesti, sillä huomasin eilen ainakin istuessani ettei ranneke ihan turhasta valeaskelia ota. Täytyy siis muistaa huomioida yölliset pyöriskelyt. Ja tähän saa muuten värinäherätyksenkin, jota tietenkin piti heti kokeilla. Kyllä se herätti ja sinänsä mukavammin kuin huutava kännykkä, mutta pieni epätoivo tahtoi unenpöppörössä tulla kun en tahtonut saada värinää pois päältä. :D


Että tällaista! Opettelin muuten ottamaan puhelimellani näyttökuvia ihan vain blogia varten, jotta voisin alkaa postata kuvia myös rannekkeen lukemista. Aikaisemmin olin kyllä muutamat kerrat onnistunut ottamaan niitä ihan vahingossa. :D Ja hei, sain muuten työhaastatteluajan tiistaille! Olen hakenut tekemään sijaisuuksia nyt kun lähiopetuspäiviä on ainoastaan kaksi viikossa.

Sain muuten eilen useammankin uuden lukijan, ihanaa! Tervetuloa!

2 kommenttia:

  1. Hei, onnea tulevaan työhaastatteluun. Vau, toi ranneke kuulostaa mahtavalta! Olen ite nyt pitänyt vielä kuria sen kanssa, että en ostaisi yhtään mitään tuotetta laihdutuksen avuksi, koska olen niin monta kertaa todennut sen, että siinä menee rahat hukkaan. Tai siis tuotteet on hyviä, mutta kun oma motivaatio on nolla niin niitä ei tuu käytettyy rahan edestä. Mut voih, mua kiinnostais myös tuon rannekkeen unipuoli paljon, koska olen tosi uniongelmainen ihminen. Ja Lumiakin löytyis, voi eiiii, joko on pakko ostaa toi? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja samoilla linjoilla olin itsekin mutta sitten ajattelin, että en ole ennen kokeillut liikkumisen tukena mitään tällaista - ja jos tämä auttaa motivaation saamisessa ja siten lisää omaa aktiivisuttaa, niin sitten se on ollut hintansa väärti. Jos ei, niin sitten ei ja rahansa olisi voinut käyttää paremminkin, mutta ainakin on opittu jotain. :D

      Jos olet aikeissa ostaa kys. rannekkeen, niin kannattaa muuten tarkastaa, että puhelimessa on Windows 8.1 käyttöjärjestelmä. Meinasin jo friikata kun huomasin asennuksen hetkellä itselläni olevan aikaisempi versio, mutta onneksi sain sen päivitettyä ja applikaation asennettua.

      Poista

Kiitos asiallisista kommenteista!