Me Me

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Mikä motivoi?

Tarkoitus oli kirjoittaa jo tiistaina, mutta eilistä iltaani siivitti monen tunnin operaatio hävinneiden tiedostojen parissa. Onneksi loppu hyvin ja kaikki hyvin.

Olin lähestulkoon varma, ettei painoa ole tippunut lainkaan - sellainen fiilis vain oli. Vaaka näytti kuitenkin -400 grammaa edellisestä punnituksesta, eli tämänhetkinen painoni on 96,9 kg - vaikka tokihan noin pieni muutos voi olla mitä tahansa sattumankaupasta päivittäisiin vaihteluihin. Alku se on kuitenkin pienikin alku, ja olisin tyytyväinen jos tuonkin verran saisin viikossa pois. Se tarkoittaisi melkein kahta kiloa kuukaudessa, ja tässä elämäntilanteessa missä mielessä pyörii kaikki opinnäytetyöstä parisuhteeseen, se olisi ihan hyvä tahti minulle.

Haluaisin vielä sanoa sanasen niistä asioista, jotka minua todella motivoivat. Jokaisella on omat syynsä pudottaa painoa, ja tässä omani jotakuinkin suuntaa antavassa järjestyksessä.

1. Terveys ja hyvinvointi
Minulla on todella lihava suku niin äidin kuin isän puolelta, ja isovanhemmillani on ja oli melko paljon suomalaisten yleisiä kansansairauksia - lähinnä sydänongelmia ja diabetesta. Toinen isovanhemmistani sai ensimmäisen sydänkohtauksensa kolmekymppisenä. En ikinä haluaisi löytää itseäni samasta tilanteesta, ja tästä hieman murheellisena kävin keväällä tarkistuttamassa mm. kolesteroliarvoni ja sydänfilmin. Kiitos ihanalle lääkärille siitä, että sain käydä näissä "turhissa" testeissä mieleni huojentamiseksi. Olen vielä täysin kunnossa, kolesterolikin oli ihanteellinen, mutta entäpä parin- kolmenkymmenen vuoden päästä?

2. Ulkonäkö
En tunne yhtään laihduttavaa naista, jonka päätökseen ei edes hieman vaikuttaisi ulkonäölliset seikat - tosin pisteet niille, jotka eivät tästä asiasta välitä. En mielestäni ole pinnallinen, mutta ulkonäölliset asiat painavat vaakakupissa aika paljon, ja ajatus siitä että olisin viehättävämpi laihempana ja voisin ostaa uusia, ihania vaatteita kyllä motivoi. En mahdu tämänhetkisiin kesähousuihini ja edelliset farkkuni kävivät uhkaavan kireiksi - ja yhdet farkut, jotka aiemmin tippuivat päältä ovat nyt ihan sopivat. Ylipainoinen nainen voi mielestäni olla kaunis siinä missä normaalipainoinen tai laihakin nainen, mutta itseäni omat ylimääräiset kilot häiritsevät.

3. Itsetunto 
Toiset jojoilevat painonsa kanssa, minä itsetunnon. Ala- ja yläasteella itsetuntoni oli varmasti kaikista matalin, sillä olin varmaan lihavin ikäluokastani aina koko koulussa ja sen päälle vielä koulukiusattu. Lukiossa pudotin paljon painoa, sain hyviä ystäviä, aloin seurustella ja kiusaaminen loppui kuin seinään. Itsetuntoni oli pari vuotta paljon korkeammalla kuin koskaan, ja viimeisimmän lihomisen myötä se on jälleen laskenut. Niitä olenrumaläskivaatteeteivätsovi -päiviä on välillä joka päivä, ja onpat tullut hetkiä kun olisin vain halunnut itkeä vaatekaappini sisällön edessä. Vaikka olenkin sitä mieltä, että itsetunto on asia joka tulee sisältäpäin, niin kyllä painonpudotus sitä ehdottomasti tukisi.

4. Ammatillinen uskottavuus

Itselleni tärkeä asia on olla tulevassa työssäni uskottava terveydenhuoltoalan ammattilainen. En katso pahalla esimerkiksi tupakoivia tai muita ylipainoisia työntekijöitä, vaan kyse on henkilökohtaisesta valinnasta. Jos työnkuvaani kuuluu terveyden edistäminen, miksi en haluaisi soveltaa tätä itseenikin?

5. Parisuhde
Kihlattuni ei ikinä ole sanonut pahaa sanaa ulkonäöstäni, tai muutenkaan yrittänyt puuttua siihen, vaikka on itse hoikka ja armas tuleva anoppini on sitä mieltä, että minuthan voisi ilmoittaa Suurimpaan pudottajaan. Kihlatun mielestä olen kuitenkin seksikäs ja kaunis. Vaikka en näe näitä ominaisuuksia itsessäni, en usko että hän valehtelee - mutta uskon olevani seksikkäämpi ja kauniimpi painoa pudottaneena. Ja ajattelisin myös, että painonpudotukseni vaikuttaisi parisuhteeseemme monella tapaa. Se olisi yksi stressinaihe vähemmän, itsetuntoni kohenisi, ja olisin omastakin mielestäni viehättävämpi.

6. Lapset
Haluan tulevaisuudessa ehdottomasti lapsia ja haluan, että kehoni on silloin turvallinen ja terve paikka elää. Haluan olla terve äiti, jotta voin huolehtia lapsistani. Ja haluan, että lapseni saavat sen terveen syömisen esimerkin, mitä itselläni ei koskaan ollut. Lapset ei ole meille vielä missään määrin ajankohtaista, mutta yksi suurimmista toiveistani tässä elämässä on olla äiti, joten koen tämän asian motivoivan minua jo nyt.

Kuvat: We Heart It

2 kommenttia:

  1. Anteeksi mutta miten anoppisi edes kehtaa sanoa noin ilkeästi! :( ihanaa kuulla että kihlattusi sanoo noin kauniisti sinusta, ja voin lyödä vaikka vetoa että olet kaunis! Ihan varmasti myös ihana ihminen :) tunnistin itseni hyvin tästä sinun postauksesta.

    Minun äidilläni on vakava diabetes enkä halua todellakaan itse sairastua siihen niin se on suurin syy miksi haluan itse pudottaa painoa :/

    Tsemppiä sulle! Yhdessä me onnistutaan, eiks nii? ;)

    VastaaPoista
  2. Anoppi on sanonut niin paljon kaikenlaista, ettei tuollaiset "pikkujutut" enää edes hätkähdytä. Kiitos kommentistasi, tsemppiä hirmuisesti sullekin!

    VastaaPoista

Kiitos asiallisista kommenteista!